Pleje og vask

Bæredygtighed er et vidt begreb, og ganske få ændringer i dine valg og vaner kan betyde en masse på lang sigt. Vi kan træffe valg om at købe tøj med langtidsholdbare kvaliteter, minimere tøjvask og overvejende vaske ved lave temperaturer. Gode kvaliteter holder længere - særligt hvis du passer godt på det. 

Vi har samlet nogle af vores bedste vaskeråd og -tips herunder.  

Vask

Vi anbefaler at vaske med de helt naturlige sæbenødder fra Himalaya. Nøddeskallen indeholder et sæbestof uden nogen form for tilsætning eller kemi, og vores oplevelse er, tøjet bliver ligeså rent som med vaskepulver.


Hør og bomuld

Hør og bomuld er slidstærke materialer.
Oftest er tøjet fra vores leverandører vasket i forvejen, og krymp vil derfor være minimalt, hvis noget overhovedet.

Det er sjældent at tøj i dag bliver så beskidt, at det kræver vask ved høj temperatur. 30 eller 40 graders ECOprogram eller tilsvarende er som regel rigeligt. Det sparer både på tøj, penge og miljø.

Brug ikke skyllemiddel! Det er ikke nødvendigt, og det er skadeligt for miljøet. Kvaliteten på tekstil og vaskemaskiner er blevet så gode efterhånden, at vi ser brug af skyllemiddel som et levn fra tidligere, som ikke længere har sin berettigelse. 

Hvis du meget gerne vil blødgøre tøjet en lille smule, kan du tilsætte lidt eddike i sæbeskålen; det fjerner noget af det kalk, som kan være i vandet og som kan gøre tøjet hårdt. 

Tænk på, at sengetøj, karklude/viskestykker og beskidt undertøj alligevel bør vaskes over 60 grader for at slå bakterier ihjel.

 

Silke og Tencel

De varer vi har valgt til butikken af de delikate materialer silke og tencel, skal vaskes ved lav temperatur, men kan sagtens vaskes i maskinen.

Læg gerne silke i en vaskepose - tencel kan godt vaskes uden.

Vaskemaskinen skal indstilles på 30 grader håndvaskprogram og centrifugering på højest 800.

Når dit tøj tages ud af maskinen, må du ikke miste modet.

Våd silke og tencel trækker sig sammen og bliver hårdt. Dette vil ændre sig, når det tørrer.

Hæng din skjorte eller kjole op på bøjle ved skuldrene, og dine bukser eller nederdel med buksebøjle med klemmer ved linningen.

Når dit tøj er tørt, bør du stryge det for at blødgøre fibrene og gøre overfladen glat og blød.

Silke og Tencel krøller normalt ikke meget ved brug, og hvis du hænger det på bøjle i skabet mellem dagene, bør det ikke være nødvendigt at stryge det andet end ved vask.


Uld

Først og fremmest; uld skal helst ikke vaskes for tit og betragtes ofte som selvrensende. En god luftning, allerhelst i frostvejr, er som regel nok.

Hvis luftning og frost ikke rækker, og trøjen ikke længere kan undgå en vask, så kan  vaskemaskinens uldprogram sagtens være en løsning. Almindeligt vaskemiddel opløser uldets naturlige fedt, så det skader desværre mere end det gavner - vask enten med uldvaskemiddel eller helt uden vaskepulver. 
Selvom uldprogrammerne i nyere maskiner er skånsomme, kan nogle former for uld og strik alligevel ikke klare behandlingen; særligt hvis du kun putter en enkelt trøje i maskinen, for så får den alle tæskene mod tromlen under centrifugering, og dét reagerer uldet på. Læg derfor et håndklæde ind i tromlen sammen med din strik; så tager håndklædet nogle af slagene. 


TØRRING

Tøj bør i videst muligt omfang tørres på stativ i stedet for tumbler. Husk at uld skal liggetørre - gerne på et håndklæde på tørrestativet, hvor der kan komme luft under.  Hvis pladsforhold, allergi og andre faktorer besværliggør dette, kan det afkorte tørretiden og luftningen markant, hvis der er tørrebolde i tumbleren. 

Vejledning genanvendelige mundbind