strikede sweatre i lyse farver og med teksten 'vaskeråd - uld' skrevet på

Er du også bange for, at uld er besværligt og altid skal håndvaskes - og undgår du det derfor uld helt?

Du behøver ikke vaske uld i hånden.... Faktisk behøver du slet ikke vaske det så ofte, som du tror.

Uld er et naturligt materiale, som er varmt og åndbart. Men ved du også, at uld stort set ikke behøver vaskes?

Det mest almindelige uld består af fibrer med 'flager' (det ligner nærmest lange grankogler), og det virker isolerende, fordi varm luft kan stå stille under flagerne. Uld er samtidigt et åndbart og helt naturligt materiale.

Uld har et naturligt fedtlag, lanolin, som gør det smuds- og vandafvisende. Det betyder også, at du ikke behøver vaske det særlig ofte; faktisk bliver uld normalt betragtet som et selvrensende materiale. En god luftning, allerhelst i frostvejr hvor de kolde grader dræber bakterier, er ofte nok.
Hvis luftning og frost ikke rækker, og strikken ikke længere kan undgå en vask, så kan du sagtens vaske det i maskinen på uldprogrammet. Det har de fleste vaskemaskiner i dag, og det kan uldet som regel sagtens klare. Alligevel foretrækker mange, at vaske uld i hånden. Det er hurtigt gjort i håndvasken.


Vask i vaskemaskine

Uldprogrammerne i nyere maskiner er skånsomme, men hvis du kun putter én enkelt trøje i maskinen, så får den alle tæskene mod tromlen under centrifugering, og dét reagerer uldet altså på. Læg derfor et håndklæde ind i tromlen sammen med din strik; så tager håndklædet nogle af slagene. Vælg det lavest antal mulige omdrejninger og temperatur! 
 

Skal man bruge uldvaskepulver?

Vaskemiddel til uld er IKKE, som mange tror, et salgstrick, for at sælge mere vaskepulver. Du bør bruge et vaskemiddel specielt til uld, for ellers opløses uldets naturlige fedt (lanolin), gør det mat, usmidigt og fjerner dets gode egenskaber. 

Uldvaskepulver er altså ikke det sammen som almindeligt vaskepulver.
Hvis du ikke har uldvaskemiddel, kan du bruge babyshampoo (hvis du vasker i hånden)  - alternativt kan du vaske uden vaskemiddel.


Tørring

Når strikken er vasket, må du ikke vride den eller hænge den op til tørring; så bliver den skæv eller lang. Læg den i stedet på et håndklæde, og rul det sammen. Tryk vandet ud af strikken, så det opsuges af håndklædet. Skift eventuelt håndklæde nogle gange. 
Mens strikken er våd kan du forsigtigt trække den tilbage i facon, hvis den har trukket sig sammen i vask. Når du har klemt vand ud og trukket trøjen tilbage til normal, så lægger du den til tørre ovenpå snorerne, på håndklædet - så der kan komme luft under. 
 

Uldtrøjen en blevet vasket forkert - hvad gør man? 

De fleste har prøvet det og bandet både favoritblusen og vaskemaskinen meget langt væk. Din første tanke er måske at smide sweateren ud (eller til nærmeste genbrug)... Men måske kan du redde den!
Hvis uheldet er er ude, så prøv med denne løsning, hvor du bruger hårbalsam til at blødgøre uldens fibrer: 
  1. Lav en balje med lunkent vand og hårbalsam.
  2. Læg trøjen i og lad den suge godt i 5-10 minutter.
  3. Læg trøjen over på et håndklæde i brusekabinen, og rul nu håndklædet sammen, så vandet klemmes ud.
  4. Læg herefter trøjen på et tørt håndklæde, og træk den i rette mål.
  5. Lad trøjen liggetørre - helst med luft under, som fx ovenpå et tørrestativ med håndklædet under. Pas på dit gulv; der kan være meget vand i sådan en trøje. 
 Du kan eventuelt gentage processen, hvis du har været ekstra grundig med krympningen 😉

Hvis du har spørgsmål til uld eller hvordan du skal passe på det, så sig bare til; vi vil gerne hjælpe! 
Guides til pleje og vedligeholdUldVaskeråd

Skriv en kommentar

Pga spam-robotter skal alle kommentarer godkendes