Flere og flere virksomheder arbejder med genanvendt polyester, og kalder det bæredygtigt. Men er genanvendt polyester bæredygtigt? Og betyder 'poly' at tøjet er lavet af plastik?
 .... Du kender helt sikkert polyester og ved, at det er et kunststof. Der findes mange andre ‘poly’er’, selvom flere af dem har fået andre og mere tiltalende navne; Nylon (Polyamid), Akryl (Polyacryl) og Elasthan/lycra/spandex (polyurethan og polyethylenglycol). Nogle gange ses også forkortelser som PE, PP, PU, PS, PTFE -  i sidste ende er det former for plast, som er lavet af olie.
Når der står ‘Poly’-et eller andet i dit tøj, så er det en forkortelse for Polymer - det er det samme, som vi kender fra PET-flaskerne - altså polyethylene terephthalate. Bum. Det er ikke særlig lækkert at tænke på, at vi (og de små) går rundt i plastiktøj.

Hvordan laver man tøj af plastik?
(Produktionen af kunstofferne er ret teknisk og varierer fra kunststof til kunststof, så her får du en forkortet udgave, som dækker en stor del)
Nogle kunstoffer laves af plastikgranulat eller plastiksmåstykker, som blæses rundt i store tromler med varme - ligesom i Tivolis  candyfloss-boder. De lange tråde spindes til tråd, som man væver eller strikker til det tekstil, som du så kan have på.
Andre kunststoffer laves ved, at man opvarmer plasten og presser det igennem en slags dysser til lange tråde. Trådene klippes sidenhen over og spindes sammen, for at ligne og føles som naturmaterialer. 
 
Fordele ved kunststof
Måske har du oplevet at en blød, lækker og varm strik slet ikke var uld, men akryl? Eller silke, som viste sig at være Polyester?Der er mange fordele ved kunststof. Ofte kan man få det til at ligne og føles som naturlige materialer. - og man kan blande det med andre fibre, så det bliver både billigere og mere brugervenligt. Det holder farven godt, det bevarer formen, det er billigt og det er nemt at arbejde med og kan klare at blive vasket. Alt det er helt rigtig fordele - ikke mindst for en tekstilindustri, som arbejder hurtigt og billigt, og med enorme kvantiteter. 
 
Ulemper ved kunststof
Spørgsmålet er så, om de dårlige sider opvejes af de gode... Præcis som hvis du tog en sort plastiksæk på som kjole, kan din hud og krop ikke ånde, man lugter oftere af sved - og let’s face it; kunststoffer ser ofte billigt ud. Der lægges ikke lige så meget tid og omhu, når der arbejdes med de billige metervarer, hvor det hele skal gå stærkt. Det har heller ikke en særlig god effekt på arbejdsforholdene.
 
Og så er der det med miljøet…. Når du vasker kunststof skylles nogle af de små plastikfibre med ud. De er for små til at rensningsanlæggene kan opfange dem, og i sidste ende lander de så i havet, i dyrerne - og i os. I 2017 stammede 34,8% af al mikroplastik fra tekstiler.. Og det kan, og bør, vi undgå.  
 
Hvad så med genanvendt polyester?
Genbrugt plast er helt sikkert bedre end nyt - men for at man kan genanvende plastikken, så skal det være helt rent - og derfor skal det renses. Det er ikke helt gennemskueligt, hvordan det renses og hvad dét koster i det større regnskab. Men man kan formode, at en hel del af det genanvendte plastik, måske ikke rigtig har været brugt inden.
 
Men er det så ikke bedre at det bruges?
Tjo, det kan man godt sige… Hvis det ellers ville gå til spilde… Men når plastikproducenterne mærker, at efterspørgslen på genanvendt plastik stiger, så vil vi også se, at der dukker meget mere plastik op, ‘som ikke kunne bruges til andet’ … Det lyder heller ikke helt gennemskueligt, gør det?
Miljøet påvirkes lige negativt når varen vaskes eller smides ud, uanset om det er genanvendt polyester eller ikke. 
 
Vi vil helst være fri…. Kan vi blive det?
Vi prøver! Men nogle ting kan ikke laves uden poly… Alle vores jeans er svanemærkede - men de har stadig elasthan i, for ellers er de ikke lækre nok at have på, og lever ikke op til brugbarheden. Vores regnjakker er lavet af genanvendte PET-flasker - og  vi arbejder kun med dygtige og pålidelige mærker, som også tjekker sine leverandører nøje, så plastikken derfra faktisik er genanvendt.
Vi indkøber varer, som er bæredygtige i hele kæden. Derfor synes vi, at de naturlige materialer, som huden kan ånde i, og som ikke laves på en base af olie, er bedre end plastiktekstiler. Vi vil gerne have, at det du køber hos os, ikke efterlader plastik i havene og i stedet forgår eller kan genbruges, når du ikke kan bruge det mere.
Og så vil vi have smukke og slidstærke materialer,
som du kan have i mange år, som uld, silke, hør, tencel, bomuld og læder.
 
Hvad tænker du om kunststoffer  - nye som genanvendte?
Skriv en kommentar og lad os høre hvad du tænker

Skriv en kommentar

Pga spam-robotter skal alle kommentarer godkendes