Får, lama, ged; der findes forskellige former for uld

Noget uld kradser meget, andet uld kradser slet ikke. Og så skal uld ikke vaskes særlig tit, og kan som regel komme i maskinen. Men hvilke typer af uld er gode til hvad?

 Uld er et naturligt materiale som både er varmt og åndbart. Det er også selvrensende, temperaturregulerende, holdbart, slidstærkt og helt uden plastik.

Det mest almindelige uld kommer fra får, og består af fibrer med 'flager' (forestil dig en grankogle), og det virker isolerende, fordi luften kan stå stille under flagerne og holde temperaturen. 

Almindelig uld har kraftige flager, hvor meget stillestående luft kan isolere, og jo finere ulden og lettere (og dyrere) uld, des finere flager.
Det er flagerne der kradser på huden, og derfor kradser finere uld også mindre. 
Alpakauldens fibre udmærker sig, fordi den næsten glat på ydersiden, men til gengæld er fiberen hul indeni; derfor kradser alpaka næsten ikke, men er stadig dejlig varm. 

Lidt mere om uld

Vi lægger ud med mulesing, for det ord vil du ofte støde på - og det er lidt vigtigt. 


Hvad betyder Mulesing / mulesing free? 

Begrebet mulesing, eller rettere kravet om mulesing-free merinould, får stadig mere fodfæste og opmærksomhed bandt indkøbere og forbrugere. Heldigvis.

Du kan støde på ordet 'Mulesing' når du skal købe merinould.
Merinould kommer fra merinofår, som giver virkelig bløde og holdbare uldkvaliteter.
For at få størst mulige afkast er dyrene desværre sommetider fremavlet til at have mere hud - fordi mere hud er lig med mere uld. Huden hænger i folder på dyret, også bagpå.

I Australien har mange af merinofårene meget hud og store folder, og sammen med et varmt klima kan det skabe problemer med mider og larver i hudfolderne omkring endetarmsåbningen. Det er både til smerte og gene for dyret, og kan være ødelæggende for uldens kvalitet.
Derfor udfører mange australske fåreavlere mulesing, hvor hele hudfolden omkring endetarmen skæres af. Proceduren foretages uden bedøvelse.
Det vil vi ikke være med til at støtte!
I køligere klima i Europa og Sydamerika er mider ikke et problem og derfor heller ikke mulesing. Derudover er al GOTS-certificeret merinould også garanteret mulesing-free.
(Læs mere om Merinould lidt længere nede)
 


Forskellige uldtyper

Hvad er Alpaca?

Alpaka
Vi lægger ud med alpaka, som måske er det mest undervurderede uld, der findes.  
Alpakauldet kommer fra en lille lama, der primært bor Bolivias og Perus højland.

Ulden har meget lange fibre, som snoes om sig selv mange gange, når garnet spindes, hvorfor det næsten ikke fnuldrer eller 'peeler'.

Alpaca har ikke samme fedtlag som andre uldformer, og derfor reagerer allergikere ofte ikke på alpaka, der er klassificeret som ”non allergic”. 
Som skrevet længere oppe er alpakafiberen næsten glat på ydersiden, men til gengæld hul indeni; derfor kradser alpaka næsten ikke, men er stadig god til at holde temperaturen.
Hvis man ser på Alpakaens 'flager' er der færre end på Cashmere, og fiberen er derfor glattere. Til gengæld er den en smule kraftigere, og lidt stivere i begyndelsen. Men den vil hurtigt blive blød, og du får det blødeste stykke tøj, du kan forestille dig. 

Kommer baby-alpakauld fra babyalpakaer? 

En misforståelse, der stammer fra et dårligt navn: Men nej! Det er ikke uld fra nyfødte lamaer. Der er blot tale om en kategorisering af uld, udfra fibrenes tykkelse, som har fået et dårligt navn. Babyalpaka har fine fibrer (18-23 microns) og klippes ofte fra halsen og maven, som er knapt så kraftigt. 


Hvad er Merinould?

Merinould kommer fra merinofåret, som er udbredt over store dele af Europa, Sydamerika og Australien.
Ulden er er blød og elastisk, og den har en flot overflade, med en flot glans.
Det skyldes at skællene er mindre end ved almindelig fåreuld, og det kradser derfor også minimalt. Der er ofte kritik af merinould, primært på grund af mulesing-metoden, som anvendes i australien, og som du kan læse om længere oppe på siden.

Vi har ikke varer i butikkerne, der er produceret under disse forhold. Det merinould vi har er lavet under ordentlige forhold og vi kan varmt anbefale merinould.Hvad er Cashmere?

Cashmereuld regnes for at være den mest ekslusive uldtype, og det er også som den dyreste, for efterspørgslen er stor og mængden begrænset.
 
Cashmereulden kommer fra cashmeregeden, der stammer fra centralasien. Cashmeregeden har en særlig pels, som er tilpasset klimaet og behovet for at  regulere temperaturen. Der er ganske små skel på cashmerefiberen, og den kradser derfor næsten ikke.
Det er værd at tage med, at geden hiver græsset op med roden, og det er hårdt for vegetationen i de områder, hvor der arbejdes med Cashmere.


Hold dine cahmereprodukter flotte med en cashmerekam

De øverstliggende hår kan samles og danne fnulder/peeling på beklædning. Dette er overskudsmateriale, og ses oftest på nye produkter. Fnulderet kan let fjernes ved hjælp af en cashmerekam.
  

Hvad er Norsk uld?

Norsk uld er meget slidstærkt og har tykke fibre med grove flager. Fibrene er mærkbart anderledes og grovere end merinould og har også et godt lag lanolin, da fårene lever i koldere og vådere klima. Men den norske uld er mærkbart blødere og mindre kradsende islandsk og færøsk uld, fordi de norske får lever i et mildere klima. 

På grund af de kraftige skæl som kan gemme på meget stillestående luft, har den norske uld  en høj isoleringevne. Det gode lag af lanolin er smudsafvisende og vandafvisende, og det egner sig rigtig godt til ponchoer og kraftige cardigans,
som kan bruges ude som inde.
Vi står altid gerne til rådighed med råd og vejledning om vask og pleje. 

Se vores store udvalg af lækker strik her
 

Er uld besværligt at vaske? 

Mange oplever uld som besværligt, fordi det tidligere ofte ikke kunne vaskes i maskinen. Efterhånden kan det meste uld dog vaskes i de nyere maskiner.
men du skal tage lidt hensyn til . 

Du kan læse hele vores uldvaskeguide her

Skriv en kommentar

Pga spam-robotter skal alle kommentarer godkendes