Hvor kommer silke fra, og hvordan passer jeg bedst på det?

Silke er blevet anvendt i årtusinder, men hvor kommer silke egentlig fra, hvordan laves det og hvordan passer man bedst på det? Vi har skrevet alt vi ved om silke lige her.

Hvordan laver man silke?

I følge legenden, var det den kinesiske kejserinde, ved navn Xi Ling Shi, som opdagede silken, da hun sad i sin have og drak te. En kokon faldt ned i teen og dens yderste lag blev opløst, og da Xi Ling Shi forsøgte at få den op, opdagede hun at kokonen var spundet af en lang tråd. Længe holdt kineserne den værdifulde opskrift hemmelig for offentligheden, men omkring 300 f.kr. spredte den sig til Korea, hvor produktion derefter tog fart.

Hovedparten af silke stammer fra silkesommerfuglen Bombyx mori, hvis larver spinder kokonerne om sig. Kokonerne koges, og de lange tråde vikles ud af dem
- en kokon kan indeholde op til 1,5 km silketråd.

Hvad er crepe silke?

Det meste af det silke, vi har i butikkerne, er crepe silke. Her er enderne på silketråden spundet i hver sin retning, så hver tråd får en form for modhager. Crepe silken har derfor en anden struktur end andre silkestoffer, og kræver fx ikke så ofte strygning. Crepe silke er også særligt godt til hårbånd og scrunchies, grundet den lidt ru overflade. 


Hvordan vasker man silke?

Silke skal behandles nænsomt, og skal egentlig ikke vaskes specielt ofte. Som regel er en luftning nok. Nogle foretrækker at få renset sine silketing, men du kan som regel godt vaske silke. 

Uanset om du vælger at vaske silke i hånden eller i maskinen, er det vigtigt at  du bruger vaskemiddel, som er særligt beregnet til silke. Silken er nemlig dækket af et naturligt olielag, som beskytter fibrene, er smudsafvisende og holder stoffet blødt og spændstigt - og det ødelægges af almindeligt vaskemiddel

Kan jeg vaske silke i vaskemaskinen? 

Mange nyere vaskemaskiner har et silke-vaskeprogram. Det sørger for at temperaturen ikke bliver for høj, og at der ikke er for hurtig centrifugering. Alligevel er det er en god ide, at lægge silken i en vaskepose, så maskinen er blidere ved stoffet og skåner farver og silkens overflade mest muligt.


Hvordan håndvasker jeg silke?

Det er mere skånsomt for silke, at du håndvasker den. Det kan du gøre en i lille balje eller håndvask med lunkent, ikke for varmt vand. Tilføj silkevaskemiddel og sørg for, at det er HELT opløst, inden du lægger tøjet i. Vask blidt tøjet ved at klemme det, men vrid det ikke. Skyl tøjet igennem med rent vand, for at få alle sæberester ud.
 

Hvordan skal jeg tørre silke?

Silketrådene er meget stærke, men mister styrke i våd tilstand. Derfor er det vigtigt, at du ikke vrider det, for så kan stoffet ødelægges.
Fold tøjet ind i et rent håndklæde og klem så meget vand ud, som muligt. Derefter hænger eller lægger du silken til tørre. Lad det ikke tørre i direkte sollys, som kan blege farverne. Silken har heller ikke godt af for høj varme, så du må ikke hænge silke på en radiator eller i et tørreskab.
 

Hvad gør jeg, hvis silken er blevet vasket forkert?

Hvis silken er blevet hård og usmidig af forkert vask, kan du vaske det i vand med lidt hvid eddike. Eddiken hjælper med at fjerne sæberester og kalk fra vandet. Når det er tørt kan du stryge silken på lav varme. Normalt vil den behandling kunne blødgøre silken.

Vigtigst af alt, når vi snakker silke 

Silke er ikke mere besværligt end andre kvaliteter. Så brug dine smukke silkesager - de gør ingen nytte i skabet, gemt til en 'særlig lejlighed'!
Svøb dig i silke, når du nyder din morgenkaffe, og brug det en aften ude på høje hæle. Brug det sommer med shorts og vinter over jeans.

Og nyd den eksklusive følelse det giver dig

💕

Du kan se vores udvalg af smukke silkestyles her

Skriv en kommentar

Pga spam-robotter skal alle kommentarer godkendes